gerçek insanların hayat hikayelerini nasıl yazıyorlar bilmiyorum. 800 yıl kadar önce yaşamış bu genç kızın ağzından anlatılıyor hikaye. çeviride aksaklık var gibi. gerçek kişi olduğu için kimya hatun diye google'da neler yazmış baktım. kitapla tam örtüşmüyor yazanlar. kitaba göre kerra sultan varlıklı hoş bir dul. kendini isteyenler içinde mevlanâ'yı seçiyor. kızı kimya ve oğluyla konya'da mevlana'nın evine yerleşiyor. mevlana'nın ölen eşinden iki oğlu var. küçük olanı kimya'ya aşık. kimya'da ona. ama mevlana kimya'yı isteyen şems'i kıramayıp kızı yaşlı adama veriyor. mevlana ve şems kitapta pek iyi insan olarak resmedilmemiş. ben ikisini de çok tanıyıp sevmediğim için bu bana dokunmadı. ama başka okurlar için rahatsızlık verici olabilir. 1200'lü yıllardan bir kesit için okunabilir. aslında konuyu daha güzel ve ayrıntılı anlatsa hoş olabilecek bir çalışma. ama üstünkörü geçiştirilmiş.
mevlananın evlatlığı olan kimya hatun tarafından anlatılıyor kitap.okuduğum onca mevlananın hayatına dair kitapların yanında bazı saptırmalar olduğunu düşünüyorum.yazarın hayal gücünüde unutmamak gerekir sanıyorum.
şimdiye kadar okuduğum mevlana ve şems karakterinden apayrı portreler çizilmiş bu kitapta.okurken gerçekten çok üzüldüm ,kahroldum.sadece bu kitabı okuyan kişiler ne kadar farklı ,ne kadar pasif bir mevlana ; ne kadar cani, vijdansız bir şems tanıyacaktır.gelmiş geçmiş en önemli kişilerden olan bu iki şahsiyete çok büyük ayıp edildiğini düşünüyorum ki bu kitap iranın en önemli ödülünü almış bir kitaptır ... kitabın bana göre tek artısı dönem kadının iyi bir şekilde betimleyebilmiş olmasıdır ...
ben kitabı okudukça şok oldum mevlana bizim bildiğimiz mevlana değil çok pasif ve ilerleyen zamanlarda şemsin neredeyse kölesi sanki. şems ise çok gaddar hatta okadar gaddarki kimyayı döve döve öldürüyor hiç kimse tarafından sevilmeyen birisi.nerede aşk kitabındaki şems nerde bu kitaptaki şems.
ya banim anlayışımda mı bişi var bilmem ama açıklık getirirseniz sevinirim kimya yı şu bizim bildiğimiz şems mi öldürüyo....